Obnovení veřejných bohoslužeb - již od této neděle

V návaznosti na usnesení vlády č. 452 ze dne 23. dubna 2020 obnovujeme veřejné bohoslužby v naší farnosti a to od neděle 26. dubna. V první fázi je počet účastníků omezen na 15 a to včetně kněze. Postupně se počet účastníků bude navyšovat až do 8. června, kdy mají restrikce zcela pominout. Vše se ale může průběžně měnit dle vývoje počtu onemocnění. Prozatím je platný tento plán:

  • Od 24. 04. 2020 možnost konání bohoslužeb s maximální účastí 15 osob.
  • Od 11. 05. 2020 možnost konání bohoslužeb s maximální účastí 30 osob.
  • Od 25. 05. 2020 možnost konání bohoslužeb s maximální účastí 50 osob.
  • Od 8. 06. 2020 konání bohoslužeb bez omezení počtu osob.

V naší farnosti tedy obnovíme veřejné bohoslužby v neděli 26. dubna. Nedělní pořad: bohoslužby v 8.00, 9.00 a 10.00 hodin. Tuto neděli - 26. dubna bude po poslední bohoslužbě v 10.00 hodin kostel otevřen pro přijetí svátostí pro ty, kteří se nemohli bohoslužby zúčastnit a odpoledne se konají bohoslužby ještě v 16.00 hodin v Chlumci a Libouchci. Připomínáme, že stále platí dispenz od účasti na nedělní bohoslužbě. Je možné sledovat přenosy na internetu a na TV NOE. S obnovením veřejných bohoslužeb jsme také ukončili online přenosy z naší farnosti.

Ve všední dny budou každý den slouženy dvě mše svaté a to ráno v 8.00 hodin a večer v 18.00 hodin. Doporučujeme, aby na ranní bohoslužbu přicházeli pouze senioři a na večerní bohoslužbu spíše lidé středního věku a mládež.

Po dobu sníženého počtu povolených účastníků je potřeba se na všechny bohoslužby přihlásit a to telefonicky na čísle 732 973 747 nebo se zapsat v kostele během nedělního zpřístupnění kostela.

Všechny bohoslužby jsou uvedeny v kalendáři na webových stránkách včetně aktuálně volné kapacity.

Při shromažďování v kostele je nutné dodržovat další nezbytná opatření začleněná nově i do zmiňovaného usnesení vlády. Především každý, kdo se cítí nemocen, oslaben, má teplotu nebo snad dokonce nařízenou karanténu, musí zůstat doma. V kostele je potřebné dodržovat minimální rozestupy dva metry mezi účastníky bohoslužeb (s výjimkou členů v rámci jedné rodiny, domácnosti). U vchodu bude k dispozici dezinfekce na ruce, je nutné ji použít při vstupu do kostela. I při bohoslužbách budeme mít všichni  roušku, vyjma okamžiku přijetí Eucharistie. Vynecháme pozdravení pokoje a žehnání se svěcenou vodou - svěcená voda zatím v kropenkách nebude. Mše svaté budou zatím slouženy prostým způsobem, bez doprovodu varhan a zpěvu, aby se liturgie zbytečně neprodlužovala. Prosíme, abyste nevstupovali do zpovědnic, do presbytáře a do sakristie. Zpovídat se bude ve vyhrazené zpovědní zóně před levým postranním oltářem. Prosíme, abyste zachovali dostatečný odstup od této zóny z důvodu zachování diskrétnosti.

Dle nařízení diecézního biskupa se ve farnostech zatím kromě slavení svátostí (eucharistie, smíření, příp. pomazání nemocných) ostatní program neobnovouje (jednotlivá společenství, výuka náboženství, přípravy na svátosti).

I nadále je možná individuální domluva ohledně slavení svátosti smíření a podání svatého přijímání. Stačí kontaktovat kněze a domluvit si termín.

Farnost
Klíčová slova