Společná modlitba Otče náš, mimořádné odpustky a mimořádné požehnání Urbi et Orbi

Papež František prosí všechny křesťany, aby se ve středu 25. března o slavnosti Zvěstování Páně v pravé poledne zastavili a pomodlili modlitbu Otče náš. Více zde.

V neděli 22. března při polední modlitbě Anděl Páně papež František pozval věřící, aby se v pátek 27. března v 18.00 připojili přes média ke společné modlitbě, poslechu Božího slova a adoraci, které bude papež předsedat na prázdném náměstí před Bazilikou sv. Petra. Adoraci Svatý otec zakončí eucharistickým požehnáním Urbi et Orbi, které bude TV Noe vysílat v přímém přenosu. Více zde.

Byla zřízena duchovní krizová pomoc po telefonu. ČBK reaguje na tuto mimořádnou situaci a nabízí věřícím duchovní pomoc na telefonu po celé České republice. Na kněze, kteří se dali k dispozici na výzvu svých biskupů a jsou ochotni vykonávat tuto službu, se mohou obrátit všichni, kteří v době pandemie potřebují podporu nebo povzbuzení.  V naší diecézi to jsou P. Rudolf Repka: 603 327 159 a P. Radim Vondráček: 605 032 253. Více zde. K tomuto snad dodejme, že i my ústečtí kněží jsme připraveni pro své farníky na pevné lince i na mobilním telefonu.

Apoštolská penitenciárie v pátek 20. března vydala dekret, kterým umožňuje získání plnomocných odpustků lidem nakažených koronavirem, těm kteří je ošetřují a stejně tak všem věřícím, kteří se za ně modlí. Více zde.

Ti nejvíc ohrožení mohou získat plnomocné odpustky už po modlitbě Vyznání víry, Otče náš a Zdrávasu ve spojení s touhou po splnění obvyklých podmínek (přijetí svátosti smíření, přijetí eucharistie a modlitba na úmysl Svatého otce) získání odpustků hned, jak to jen bude možné. Toto se týká osob nemocných virem Covid-19, tj. koronavirem a dále pak osob, kterým lékař nařídil karanténu, zdravotnických pracovníků a rodinných příslušníků, kteří riskují svoje životy péčí o nemocné.

Ostatní si pro získání odpustků mohou vybrat z možností:

  • návštěva Nejsvětější svátosti
  • eucharistická adorace
  • četba Písma svatého po dobu alespoň půlhodiny
  • modlitba růžence, křížové cesty nebo Korunky k Božímu milosrdenství prosíc Boha o ukončení epidemie, úlevu pro nemocné a spásu zemřelých

Plnomocné odpustky může získat také věřící, který se v bezprostřední blízkosti smrti ocitne bez možnosti přijmout svátost pomazání nemocných a viatikum. V tomto případě se doporučuje uctít ukřižovaného Ježíše nebo kříž.

Druh článku
Farnost